Tereyağın Faydaları
Birçok gıda ürününe kattığı lezzet ve sağlık açısından sağladığı faydalar ile tereyağı, çok uzun yıllardır sofralarımızda yer alır. İnek ve koyundan elde edilen süt ile yapılan tereyağının kalitesi, sütün kalitesi ile doğrudan orantılıdır. Ancak hangi çeşidi olursa olsun tereyağının faydalarını bir genelleme içerisinde de bulabilirsiniz. Faydalı bir tüketim için elbette doğru porsiyon tüketimi de önemlidir. Kahvaltılarda, hamur işi ürünlerde, ana yemeklerin yapımında, direkt veya dolaylı olarak kullanılabilir. Dolaylı olarak nitelendirebileceğimiz ise sosların yapımı, pilav veya sahanda yumurta gibi lezzetlerde pişirme sürecinde kullanılır. Direkt olarak ise tereyağını ekmek üzerine sürebilir, bal ya da pekmez ile birlikte tüketilebilir. Özetle, tereyağ faydaları, birçok lezzet ile birlikte alınabilmektedir.
Tereyağının Faydaları Nelerdir?
Organik olarak yapılan bir tereyağının kişilerin sağlığına faydası oldukça fazladır. En genel haliyle sıralayacak olursak tereyağı tüketimi;
1-) Vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilir.
2-) Mineral zenginidir. Vücudun günlük mineral miktarının önemli bölümünü karşılar.
3-) Antioksidan oranı yüksektir. Bu anlamda enfeksiyonlara karşı da koruyuculuğu vardır.
4-) Kanser ve kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı mücadele eden bir içeriği vardır.
5-) A ve D vitamini bakımından da zengin olduğundan kemik gelişimini destekleyen, iyileştiren bir etkisi bulunur.
6-) Aynı zamanda kemik erimesi gelişimini de azaltan, durdurabilen bir etkisinden bahsedebiliriz.
7-) İyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterolü ise azaltır.
9-) Omega 3 ve Omega 6 vitaminlerinin yoğun oranda bulunmasıyla özellikle çocukların beyin gelişimine destek verir.
10-) Tokluk hissi yaratır. Doğru porsiyon ile tüketildiğinde obeziteye karşı da yardımcı olabilir.
11-) Hormonların doğru şekilde çalışması, kişilerin gelişimi için en önemli hormonlardan biri olan tiroid sağlığına da katkı sağlar.
Tereyağı Zararları Nelerdir?
Tereyağının yararları kadar zararları da olabilir. Birçok kişinin merak etmiş olduğu tereyağında ne vitamini var sorusunda ele alabileceğiniz A, D vitaminleri, Omega 3-6 vitaminleri ve diğer mineraller, günlük belirli oranlarda alınmalıdır. Ayrıca tereyağının belirli oranda yağa da sahip olmasını da düşünecek olursak, aşırı tereyağı tüketimiyle; kolesterol yükselebilir, karaciğerde yağlanma olabilir, kilo alımı yaşanabilir, damarlarda tıkanma yaşanabilir, kalp ve damar rahatsızlıkları görülebilir, kandaki şeker oranı artabilir. Tereyağı faydaları ve zararları, tamamen kişinin tüketim oranıyla alakalıdır. Doktorunuza danışabilir, sizin için günlük uygun miktar ile tüketiminizi yapabilirsiniz.
Tereyağı Nasıl Tüketilmeli?
Tereyağının tüketimini oldukça farklı çeşitlerde yapabilirsiniz. Kahvaltılarda özellikle tereyağı bal karışımı ya da tereyağı pekmez karışımı revaçtadır. Ancak kızartılmış ekmek üzerine sürülen tereyağı, sahanda yumurta için kullanılması, kaymak ile birlikte tüketimi de kahvaltıların vazgeçilmezi olmuştur. Bunun dışında pilav, mantı, hamur işi ürünlerde de faydalanılabilir. Tereyağını tüketirken sadece günlük önerilen porsiyonun üzerine çıkmamak çok önemlidir.
Tereyağının Kalbe Zararları
Zengin bir yağ içeriğine sahip olsa da tereyağını doğru porsiyon ile tüketmek çok önemlidir. Aksi takdirde faydadan çok zararını görebilirsiniz. Bu zararlardan biri de kalp ve damar rahatsızlıkları olarak kendini gösterebilir. İçeriğindeki yağ miktarı damarların tıkanmasına yol açarak kalp rahatsızlıkları yaşanmasına neden olur. Damarların tıkalı olması bununla birlikte felç, inme, kalp krizi gibi birçok önemli rahatsızlığa da neden olabilmektedir. Aynı zamanda fazla tüketimle birlikte kötü kolesterolü de yükseltebilirsiniz. Gerçek, yani organik tereyağını doğru porsiyonla tükettiğinizde iyi kolesterolü yükseltebiliyorsunuz. Ancak burada da aşırıya kaçarsanız tam tersi bir etki alabilirsiniz.