Nar Sirkesi Nasıl Yapılır? Nar Sirkesi Nedir?
Nar Sirkesi Nasıl Yapılır?
İster sade haliyle isterseniz de su olarak tüketin, nar meyvesi her haliyle vitamin ve mineraller bakımından oldukça besleyicidir. Sağlığa olan yararları da say say bitmez. Bu özelliğiyle sirke yapımında da kullanılan bir meyvedir. Nar sirkesi tatlı-ekşi tadıyla özellikle salatalarda tercih edilen bir sostur. Bu ürünü marketlerde, şarküterilerde bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz.
Nar Sirkesi Nedir?
Birçok meyve de olduğu gibi nar da farklı şekillerde tüketilebilir. Bunlardan biri de sirkedir. Sirke, başlı başına bir şifa kaynağı olarak bilinir. Özellikle doğal yöntemlerle elde edilenleri sağlığa oldukça faydalıdır. Nar sirkesini, meyveden çıkarılan taneciklerden elde edebilirsiniz. Tadı ekşidir. Doğal antioksidan olarak bilinir. Sirke yapımında olduğu gibi hemen hemen aynı yöntemler izlenir. Yemeklerinizde, salatalarda, kimi özel karışımlarda cilt de bile kullanıldığı görülmüştür.
Nar Sirkesi Nasıl Kullanılır?
Nar sirkesini yemek ve salatalar dışında zayıflatıcı etkisinden dolayı da tüketebilirsiniz. Ilık bir su içine doğal olarak yaptığınız nar suyundan ekleyip içebilirsiniz. Hastalık sürecinde bağışıklık güçlendirici olması için ise içerisine biraz bal ekleyerek de kullanabilirsiniz. Cilt üzerinde de güzelleştirici ve onarıcı etkisi olan nar sirkesini az bir miktar alarak bardak su içerisine ekleyebilirsiniz. Cilde hafif masaj yaparak sürülebilir. İlaç olarak kullanıldığında eklem ağrılarına da iyi gelmektedir. Salatalarda, sirke kullanımında nar tercih edilebilir. Kısır, patates salatası gibi lezzetlerle tadı çok daha uyumludur. Kullanımında nar sirkesinin zararları olarak herhangi bir bulgu yoktur. Ancak alerjik reaksiyonlar takip edilebilir.
Nar Faydaları Nelerdir?
Çok farklı ihtiyaçlar için kullanılabilen nar sirkesi faydaları ile şu şekilde sıralanabilir;
1.Kan basıncını düzenlemeye etki ettiğinden kalp rahatsızlıklarına karşı korumaktadır.
2.Diyabet rahatsızlığına karşı da etkilidir. Tansiyonu dengeler.
3.Bağışıklığı da güçlendirir. Yorgunluk gibi durumlarda enerji verir.
4.Su ile karıştırılarak gargara yapılarak diş eti kanamalarına da iyi gelmektedir.
5.Cilt lekelerine karşı da etkilidir.
6.Tüketimi ile cildin daha parlak olmasını da sağlar.Cildin erken yaşlanma belirtilerini önler.
7.İdrar ve ödem söktürmede etkilidir.
8.Yağ yakıcıdır. Bununla kilo vermeye de yardımcı olur.
9.Eklem ve romatizmal hastalıklara karşı tedavide yardımcı olur.
10.Bağırsaklarda türeyebilen parazit ve kurtların vücuttan atılmasını sağlar.
Nar Sirkesi Ne İşe Yarar?
Nar sirkesi ne işe yarar noktasında tüm kullanım alanlarını bir arada değerlendirebiliriz. Sadece tüketim ile değil temizlik ve bakım gibi alanlarda da kullanıldığından işe yaradığı durumlar da çok fazladır. Sirke tüketimi genelde yemeklerin veya salataların içerisine sos olarak katılır. Öte yandan temizliklerde, cilt ve sağlık problemlerinde de sirkenin olumlu etkileri de görülmüştür. Yemeklerde daha çok ekşi tadıyla farklı lezzet yakalanması için kullanılır. Salatalarda ise limon, zeytinyağı ile birlikte nar sirkesinin kullanımı çok daha harika bir salata sosu elde edilmesine yarar sağlar. Ödem atmaya yardımcı olan etkisiyle detoks sularında da kullanılır. Çiğ köfte, mercimek köftesi, patlıcan dolması tarzı lezzetlere ekşimsi bir tat katmak için kullanılır.
Nar Sirkesi Nasıl Yapılır?
Evde sirke yapımı basit ama bir o kadar uğraşı ve dikkat gerektiren işlemdir. Nar sirkesi nasıl yapılır sorusunu da bu doğrultuda şunlarla açıklayabiliriz;
1.Öncelikle herkesin tarifi farklı olabilir. En genel şekilde yapılış mantığını ele alabiliriz.
2.Bir adet narı 4’e bölerek tanelerini bir kapta toplayın.
3.Cam kavanoz ve tahta kaşık kullanımı çok daha sağlıklı olacaktır.
4.Nar tanelerini tahta kaşık yardımıyla ezin, kavanozda toplayın.
5.Bu kap içerisine su ve 1 yemek kaşığı tuz ekleyin.
6.Daha iyi olması için içerisine elma veya üzüm sirkesinden damlatabilirsiniz.
7.Kavanozun ağzını tülbentle bağlayın.
8.Bu şekilde 2 ay boyunca karanlık, serin bir ortamda bekletin.
9.Kavanozdan nar kokusu gelmeye başlayınca, içerisinde taneler, posaları süzerek sadece suyu kavanozun içinde tutun.
10.Bu şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Eğer tüketimi 6 haftadan uzun sürecekse içerisine tuz ekleyebilirsiniz.
Zayıflamaya Yardımcı Olur Mu?
Faydalarını ele aldığımız kısımda da belirtildiği üzere ödem söktürücü ve yağ yaktırıcı bir etkisi vardır. Ilık bir su içerisine belirlenen oranda eklenmesiyle tüketilir. Bu şekilde tüketildiğinde ve düzenli bir spor egzersizi ile desteklendiğinde zayıflamaya etki edecektir. Öte yandan bunu sadece su ile birlikte değil diyet yemekleri ve salatalarınızda da kullanabilirsiniz. Yeşil çaydan çok daha fazla antioksidana fazla olmasıyla formda kalmaya da etkisi fazla olmaktadır.
Tüketiminde kişilerin en çok merak ettiği nar sirkesi mideye dokunurmu olabilir. Ancak tavsiye edilen tüketim ılık bir su içerisine az bir miktar nar sirkesi olacağından mideye zarar vermez. Aksine mide asidini dengelediği de söylenir.
Nar Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?
Meyvelerin posası, suyu ve çekirdekleri farklı etkilere sahip olabilir. Nar çekirdeği yağı da bunun bir örneğidir. Bu şekilde kullanımı veya tüketimiyle de;
1.Yüksek tansiyonu önler.
2.İçeriğindeki B ve C vitaminleri sayesinde bağışıklığınızı güçlendirir.
3.Vücuttaki iltihaplara karşı önleyici ve tedavi edicidir.
4.Kas ağrılarına iyi gelir.
5.Ciltteki yağ oranını dengeler.
6.Kozmetik sektöründe de faydalanılır. Saç ve cilt bakım ürünlerinde kullanılır.
7.Saç derisine iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırarak saçların daha iyi çıkmasını ve parlak görünmesini sağlar.
8.Güneş yanığı, sedef veya egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de yardımcıdır.
9.Saçtaki pH dengesini ayarlar.