Hakiki Bal Nedir ? Sahte Bal Nasıl Olur?
Kahvaltı sofraları başta olmak üzere tatlılar, içecekler ve bitki çaylarının vazgeçilmezi bal, arıların mucizesi olarak tanımlanabilir. 1 gram bal için arıların yaklaşık 4 bin çiçekten nektar toplaması balı son derece önemli bir besin haline getiriyor. Faydaları saymakla bitmeyen, hakiki bal, düzenli tüketimde vücut sağlığı için önemli etkiler sağlar. Peki hakiki bal nedir? Sahte bal nasıl olur?
Arının kendi doğal habitatında çiçek tomurcuklarından elde ederek işlediği, herhangi bir kimyasal ürün, tarım ilacı ya da yapay peteğin kullanılmadığı üretim süreci sonrası elde edilen bal, hakiki bal olarak tanımlanır. Fakat günümüzde kullanılan hileli maddeler, sahte balları oluşturarak insan sağlığını tehdit ediyor. Bu tehdit ile birlikte sahte bal nasıl anlaşılır? sorusu gündeme gelmektedir.
Tüm organik gerçek ballarımızı incelemek isterseniz tıklayınız !
Sahte Bal Var Mı?
Hakiki ballara talebin her geçen gün artması, sahte bal üretimini de beraberinde getirmiştir. Piyasadaki ballar incelendiğinde neredeyse %90’ının hakiki bal olmadığını söylemek mümkün. Hakiki balın daha yüksek maliyetlerde üretilmesi, ucuza satılan balların sahte olduğunun bir nevi kanıtıdır. Bu balların piyasada satışa sunulması, hem paranızın çöpe atılmasına sebep olurken hem de sağlığınızı tehdit eder. Bu sebeple deneyeceğiniz birkaç hakiki bal testi ile satın aldığınızın sahte olup olmadığını anlayabilmeniz mümkün.
Balın Hakiki Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Üretimi her geçen gün artan sahte balları yapacağınız birkaç test ile hakiki baldan ayırt edebilmeniz mümkün. Peki orijinal bal nasıl anlaşılır? balın hakiki olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bunun için su ile yapılan bal testi ya da birkaç basit deneyi yapabilirsiniz.
- Su ile yapılan bal testi: bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ilave edilir. Bal, kendi formunu koruyorsa hakiki, su içinde çözünüyor ve dağılıyorsa sahtedir.
- Akışkanlık testi: Balı uzattığınız zaman kesik kesik akıyorsa sahte, ince bir ip gibi kesilmeden akıyorsa hakikidir.
- Soğuk hava testi: Soğuk havada kalan bal donuyorsa hakiki, donmuyorsa sahtedir.
- Kağıt havlu testi: Kağıt havluya bir miktar damlattığınız bal, kağıt havlu tarafından emiliyorsa sahte, fakat kağıt havlu tarafından emilmiyorsa gerçektir.
- Şekerlenme testi: Bilinenin aksine gerçek bal durdukça şekerlenir. Şekerlenmeyen bal için sahte yorumunu yapabilmek mümkün.
- Tadım testi: Hakiki bal boğazı yakar mı? sorusu tüketiciler tarafından sıklıkla soruluyor. Bir kaşık bal yediğiniz zaman genzinizde bir yanma hissi oluşuyor ve bu tat damağınızda 15-20 sn kalıyorsa yediğiniz bal hakikidir.
En Kaliteli Bal Nasıl Anlaşılır?
Sofralarınızı tatlandırmak ve balın faydalarından yararlanmak için hakiki bal tercihi yapmak isteyebilirsiniz. Bu tercihte en kaliteli balı nasıl anlayacağınız konusunda emin değilseniz bu konuda size yardımcı olabiliriz. Öncelikle balın ambalajı, rengi, kokusu ve tadı balın gerçek ve kaliteli olup olmadığı hakkında en net bilgiyi verecektir. Gerçek balın rengi nasıl olur? sorusuna cevap olarak, sahte balların gerçek ballara oranla daha açık renkli olduğu yanıtını verebiliriz. Bu sebeple kaliteli bal seçiminde açık renkli ballardan uzak durmalısınız. Ek olarak balın üretildiği konuma, üreticisine ve aldığı organik sertifikaya bakarak kaliteli bir bal seçimi yapabilmeniz mümkün.