Ceviz Reçeli Faydaları
Reçel, özellikle kahvaltılık olarak tercih ettiğimiz ve severek tükettiğimiz bir lezzettir. Çeşitli meyve ve kuruyemişlerden yapılmaktadır. Organik bir üretim yöntemiyle elde edilen reçel çeşitleri ise doğal bir yaşamı tercih edenler için hem besleyici hem de faydalı etkiler bırakır. Ceviz reçeli ise bunlar arasında en gözde olan çeşitlerden biri olarak görülür. Kuruyemiş olarak da severek tüketilen cevizin reçel yapılması sürecinde sahip olduğu vitaminler de etkisini yitirmiyor. Reçel olarak tüketilmesinin de kendi içerisinde barındırdığı bazı özel faydaları vardır.
Ceviz Reçeli Faydaları Nelerdir?
Cevizin insan sağlığı için faydaları bugüne kadar sürekli ele alınmıştır. Cilt sağlığından, kalp problemlerine, bağışıklık sistemi ve psikoloji gibi çok farklı alanlarda olumlu etkiler bırakır. Reçel olarak tüketilmesinde de sayısız fayda sunar. Ceviz reçelinin faydaları da şöyle özetlenebilir;
1-) Enerji verir.
2-) Metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır.
3-) Kandaki kolesterolü dengeler.
4-) C vitamini açısından zengindir.
5-) Özellikle çocuklarda kemik gelişimine katkıda bulunur.
6-) Egzama gibi cilt rahatsızlıklarında iyileştiricisi etkisi vardır.
7-) Kurt dökücü özelliği bulunur.
8-) Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
9-) Hamilelik döneminde tüketildiğinde bebeğin beyin gelişimini destekler.
10-) Guatr, bronşit veya astım gibi rahatsızlıklarda da tedaviyi destekleyici etki gösterir.
Yeşil ceviz reçeli de normal olanından farklı bir yöntemle yapılır. Kireç kaymağına batırılarak yapılan yeşil ceviz reçeli faydaları da oldukça fazladır. Cevizde olan faydalar ile benzerlikler gösterir. Ancak yeşil cevizler, daha taze bir dönemde yapılır. Bu yüzden tat olarak bir farklılığı olabilir. B1, B2, PP, karotin ve kinon vitaminleri bakımından da zengindir. Kötü kolesterole karşı iyileştirici gücü vardır.
Ceviz Reçeli Vücuda Etkileri Nelerdir?
Ceviz reçelinin tüketimi ile vücudunuzda gözle görülür olarak değişiklikler de fark edebilirsiniz. Mesela egzama veya tüberküloz tarzı rahatsızlıklar iyileştirici gücüyle bilinir. Astım ve bronşit problemlerinde de tedaviyi destekler, solunum rahatsızlıklarında rahatlatıcı etkiler gösterir. Psikolojik olarak da en başta enerji veren bir özelliği vardır. Aynı zamanda ceviz zaten beyin gelişimini destekler. Reçel olarak tüketilmesi de beyin gelişimine katkıda bulunur. Rahatlatıcı bir etki gösterir, sinir sistemini düzenler.
Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?
Reçelleri kendiniz de yaparak çok daha doğal bir tüketim sağlayabilirsiniz. Evde reçel yapmak için kullanacağınız malzemeleri doğal olarak talep ederseniz de en organik şekilde sofralarda yer verebilirsiniz. Peki doğal ceviz reçeli nasıl yapılır, hangi işlemlerden geçer? Burada önemli olan şudur, cevizlerin organik olarak temin edip kendiniz hazır hale getirirseniz reçelin tadı da çok daha farklı olacaktır.
1-) 1 kg ham ve olgunlaşmamış ceviz
2-) 6 su bardağı su
3-) 1 kg toz şeker
4-) 1 çorba kaşığı limon suyu
5-) 1 su bardağı kireç kaymağı
6-) 5 adet karanfil malzemeleri ile yapılabilir. İsteğe göre başka malzemeler de eklenebiliyor.
Yapılışında da şu işlem sırasını izleyebilirsiniz;
1-) Ham cevizlerin kabuklarını ince olacak şekilde soyun.
2-) Su ile dolu kabın içerisine koyun.
3-) İki gün boyunca kap içerisinde kalacaklar. Sonraki 7 günde de, her gün 3 kez olmak kaydıyla su değiştirilerek yine beklemeye bırakılacak.
4-) Yedi günün sonunda cevizleri sudan çıkararak 1 gün boyunca da kireç kaymağında tutun.
5-) Bu süre sonunda da çıkarılan cevizler 2-3 kez suda yıkanır.
6-) Hafif yumuşak bir kıvama gelene kadar, hemen hemen 20 dakika kadar suda haşlayın. Suyu süzüp, cevizleri soğuk suya bırakın.
7-) İnce ve sivri bir cisim ile (şiş, kürdan vb.) cevizleri delerek içlerindeki acı suyu çıkarın.
8-) Ayrı olarak limon suyu, su ve şeker ile birlikte şerbet suyunu hazırlayın.
9-) Acı sudan arındırılan cevizleri, karanfiller ile birlikte bu şerbet içerisine atın.
Şerbetin kıvam bulmasıyla şerbet ocaktan alınır, tencere üstü tülbent ile örtülerek 1 gün kadar güneşte bekletilir.
10-) Ertesi günde de cevizleri kenara ayırarak şerbeti tekrardan kaynatın. Kıvamı koyu renge ulaşmasıyla cevizleri de içine atarak soğumaya bırakın.
11-) Şerbet soğuduğu gibi kavanozlara pay ederek buzdolabında saklayın.
Ceviz Reçeli İçinde Neler Bulunur?
Ceviz reçelinin içinde genel olarak malzemeler; olgunlaşmamış ham ceviz, limon suyu, su, toz şeker, limon dilimleri, karanfil, kireç kaymağıdır. Kimi tariflerde isteğe göre başka malzemeler de eklendiği görülmüştür. Ancak en genel olarak bu malzemelerle yapılmaktadır.