Çam Balı Nedir ? Nasıl Üretilir ?
Arılar, mucizevi üretimlerinden biri olan balı, çiçek tomurcuklarından aldıkları nektar ile elde eder. Peki bal sadece çiçeklerden mi elde edilir? Arılar, bal elde ederken çiçekler başta olmak üzere farklı bitkilerden de yararlanır. Bu bitkilerden biri olan çam, bal üretiminde önemli bir role sahiptir. Çam balı, çam ağacında yaşayan Basra böceğinin ürettiği salgının arılar tarafından işlenmesi ile elde edilmektedir.
Basra böceğinin elde ettiği salgı, sarkan ince bir ipe benzemekte olup bal çiği olarak adlandırılır. Arıların çam ağacından sarkan bu bal çiğini toplaması ve salgıladıkları enzimler ile işlemesi, arı çam balını nasıl yapar? sorusuna cevap olarak verilebilir. İşlenen bu besin olgunlaşarak tüketime hazır bir bala dönüşene kadar kovandaki peteklerde depolanır. Çam kozalağı balı olarak da bilinen çam balı, sağladığı birçok fayda ile son yıllarda öne çıkıyor.
Her çam ağacından üretilemeyen çam balı, Kızıl Çam ya da Fıstık Çamı olarak bilinen çam türlerinden elde edilmektedir. Türkiye’de karşılaşıldığı bölgesi sınırlı olan Basra böceği çam balı; Muğla-Marmaris-Aydın-Kuşadası ve Çanakkale Kaz Dağları’nın belli bölgelerinde üretilmektedir.
Çiçek ballarına oranla daha koyu kahverengi ve bulanık görünümde olan organik çam balı, kendine has tat ve kokuya sahiptir. Glikoz ve fruktoz içeriği, çiçek ballarına göre daha düşük olması ile birlikte daha az tatlıdır. Bu da boğazda yakıcı bir tat oluşturmaz. Uzun yıllar kristalleşmeden ve bozulmadan saklanabilen hakiki çam balı, birçok önemli faydası ile çeşitli tedavilere yardımcı olarak kullanılabilmektedir.
Çam Balı'nın Önemi
Özel çam türünden elde edilen bir bal türü olması, çam balını diğer ballardan ayırmakta ve kendine has özellikler katmaktadır. Özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü belli başlı bölgelerde karşımıza çıkmakta olup üretim alanının dar olması bu bal türünü az bulunan bir besin haline getirmiştir. Dünya’da süzme çam balı ihtiyacının önemli bir kısmı Türkiye’den karşılanmakta olup ülkemizde Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde üretilen çam balı, çok sayıda hif ve spor içerir. Her sabah bir bardak ılık su ile karıştırılarak aç karnına içilen çam balı, kilo vermeye yardımcıdır.
Çiçek ballarına oranla daha fazla mineral ve aminoasit içeren çam balları, düzenli ve yeterli miktarda tüketimde birçok faydayı beraberinde getirmektedir. Çam balı faydaları arasında;
- İçeriğinde yer alan vitaminler ve antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunur. Vücudu hastalıklara karşı korur.
- Demir eksikliğinde ve yetersiz beslenmeden kaynaklı diğer sorunlarda başta çocuklar olmak üzere sağlıklı bir gelişim sağlar.
- Antiseptik özelliği ile mikropların ölmesinde ve yaraların iyileşmesinde önemli rol oynar.
- Cilt sağlığına son derece olumlu etkiler sunan çam balı, cilt lekelerinin iyileşmesini sağlarken aynı zamanda cildin nemini korur ve cilt kuruluğunu önler.
- Kalıcı akne lekelerine karşı önemli faydalar sağlar.
- Cilt elastikiyetini koruyarak yaşlanma belirtilerini geciktirir, genç ve sağlıklı bir cilt görünümü oluşturur.
- Sağladığı enerji ile halsizlik ve yorgunluk şikayetlerini minimuma indirir.
- Saç köklerinin güçlenmesini sağlayan içeriği ile saç dökülmelerine karşı önemli faydalar sağlar.
- Grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı doğal bir ilaç görevi görür. Solunum yollarını rahatlatır.